Marta Obuch

Jedzenie – no cóż… ROZPALA MOJĄ WYOBRAŹNIĘ. Zupa z kalarepki, dżem z porzeczek – kocham jeść i gotować! Kiedy stoję codziennie przy garach, ten zapał nieco zdycha, ale tylko trochę, bo po tylu latach mam już swoje sposoby, żeby przyrządzić obiad smacznie i szybko. Swoje zamiłowanie przenoszę do książek, gdzie prawie zawsze coś pyrkocze na ogniu, a moje bohaterki zdradzają czytelnikom kulinarne sekrety.

A ponieważ jestem często proszona o ten czy inny przepis, pomyślałam, że może warto je spisać, tym bardziej, że fotografowanie żywności to moja pasja i dostarcza mi tyle samo uciechy co tworzenie potraw. I tu już zaświtała mi w głowie książka kucharska pod roboczym tytułem: ,,Zabójczo smacznie!”, której zalążkiem będzie poniższa zakładka. Niektóre przepisy wymyślam sama, inne podglądam i ulepszam. Przedstawiam zbiór dań, które serwuję moim bliskim – są to potrawy przeważnie polskie, ale zaglądam również do garnków sąsiednich krajów. Staram się gotować tak, żeby posiłek służył zdrowiu, dlatego zastępuję niektóre składniki ich mniej kalorycznymi odpowiednikami.

Przepisów będzie sukcesywnie przybywać!

„Pisz więcej takich książek!" Joanna Chmielewska